Właściwości:
Zawiera witaminę B6 i B1 oraz kwas pantotenowy – które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój.Porcja owsianki zawiera żelazo oraz magnez jest też źródłem błonnika. Wykazuje również właściwości probiotyczne chroniąc nasz układ pokarmowy.
Owies, ze wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%.
Tłuszcz ten zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których
organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ich wielką zaletą jest to, że:
- Zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
- Odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
- Dbają o nawilżenie skóry.
- Łagodzą podrażnienia.
- Chronią przed nowotworami.
Ja płatki owsiane gotuję razem z lekiem aż do konsystencji papki. Dziś dodałam rodzynki i pociętego banana. Idealne na śniadanie lub kolację.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz